Viikonlopun ruokalistalla oli perusruokaa sekä uudempia kokeiluja.

 

Lauantain arkiruoka oli nuudelivokki, jonka tein poikkeuksellisesti alusta alkaen tuoreista aineista sekä maustekastikkeita sekoitellen. Pakaste wokkivihannekset jätin kauppaan samoin kuin maustepussin.

Näistä aineksista tuli koko perheelle maistunut vokki, joka oli hivenen työläämpi kuin pakasteista tehty, mutta maultaankin ihan toistaluokkaa.

Nuudelivokki

-paketti vehnänuudeleita

-300g naudan ulkofileetä (osta kunnon takuumureaa filettä, niin ei tartte pureskella sitkeää lihaa)

- 3 rkl öljyä

-2 valkosipulinkynttä

- 200g siitakesieniä

- 250g parsakaalia

- 1 sipuli

- 2 rkl soijaa

- 2rkl osterikastiketta

-1 rkl kalakastiketta

- 1 rkl fariinisokeria

- vajaa tl sambal oelekia

-3 dl lihalientä

-3 tl maizenaa

suolapähkinöitä

Kypsennä nuudelit.

Suikaloi liha, sienet, sipuli sekä paloittele parsakaali.

Ruskista lihasuikaleet öljyssä ja siirrä ne sitten syrjään.

Paista kasvikset ja lisää mausteet, liha ja nuudelit.

Lisää joukkoon liemi, johon on sekoitettu maizena. Kuumenna kiehuvaksi.

Tällä ohjeella ruoka on melko mieto, mutta potkua saat pistämällä sambal oelekia reilummin.

 

SUNNUNTAI PÄIVÄLLINEN: Keitetty currybroileri ja pilahviriisi

 

Tässäpä varsin onnistunut ja herkullinen soosi ja maukas riisilisuke.

Itse ostin rasian broilerin marinoituja koipia, koska ohjeen mukaisia "osia" ei ollut tarjolla. Eli toimii myös koipipaloista tehtynä.

Näitä tarvittiin:

-1/2 broileria, 2 neljännespalaa tai rasia koipireisiä

- 4-5dl vettä

- 1 pieni sipuli

- vajaa tl suolaa

- 1tl currya

- 1tl paprikajauhetta

KASTIKE

-runsas 1 rkl margariinia

- 2rkl vehnäjauhoja

-3dl keitinlientä

-1tl currya

1. Paloittele broileri ja hienonna sipuli. Pane ne kattilaan kiehumaan mausteiden kera 1/2 tunniksi.

2. Kun liha on kypsää valmista kastike. Nosta palaset jäähtymään ja siivilöi keitinliemi. Sulata margariini kattilassa, lisää juahot ja kiehauta sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja lisää keitinliemi. Kiehauta sekoittaen. Mausta ja jätä hautumaan kannen alle.

3. Irrota broilerinliha luista ja leikkaa poikkisyin pienemmiksi palasiksi ja lisää kastikkeeseen.

Pilahviriisi

3 dl riisiä

2 salottisipulia

2rkl öljyä

1 dl kuivaa valkkaria

7dl kanalientä

Tuoretta timjamia pieni nippu.

1 laakerinlehti

suolaa ja pippuria maun mukaan.

 

1. Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää riisit ja kuullota riisi läpikuultavaksi.

2. Lisää valkkari ja kiehauta. Lisää kanaliemi ja timjami sekä laakerinlehti. Hauduta 20 minuuttia.

3. Poista timjami ja laakerinlehti ja mausta.

 

Pakastimeen valmistin viikolle seuraavat ruoat:

1 kg jauhelihaa:

Lihamakaronilaatikko sekä jauhelihakastike

1 kg kuorettomia nakkeja:

Suuri annos nakkikastiketta

800g naudanlapaa tai etu-selkää:

Burgundinpata

 

Burgundinpataan tarvitaan:

800g naudan lapaa tai etuselkää

2rkl öljyä + 2rkl voita

200g pikkusipuleita

400g kokonaisia säilykeherkkusieniä

1tlk tomaattipyreetä (70g)

3 valkosipulinkynttä

1,5tl suolaa

mustapippuria

5dl punaviiniä

1. Ruskista lihat padassa kahdessa erässä.

2. Lisää lihat pataa, sitten kuoritut kokonaiset sipulit, herkkusienet sekä tomaatipyree ja valkosipulinkynnet pienittyinä. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää viini ja pistä kansi päälle.

3. Pata 160 asteiseen uuniin 3-4 tunniksi.

********************************************

 

Lisukkeeksi keitin valmiiksi pussillisen perunoita, josta otin osan padan kanssa seuraavaksi päiväksi ja lopusta tein muussin jääkaappiin. Nakkikastike tulee muussin kaveriksi joku arki-ilta.

Pakastimeen onkin kertynyt nyt mukavasti valmiita annoksia, josta tytöt sulattamalla saavat pikaisesti iltaruoan ihan itsekin aikaiseksi. Joskus täytyy keittaa pastaa tai riisiä, mutta usein lisukkeen voi pakastaa mukana. Perunoiden pakastamisesta ei ole vielä kokemusta, mutta luulen, että koostumus saattaa muuttua eivätkä ole enää niin hyviä. Muussi kyllä on syötävää pakastettunakin.

Pata on vielä uunissa, joten vähän jännittää mitä siitä tulee, mutta ehkäpä lisään komppania kommentit, kunhan ovat sitä maistaneet.

Olen huomannut, että muutaman tunnin keittiövuoro kerran viikossa urakoituna helpottaa arkea huomattavasti. Ei tarvitse pähkäillä kiireessä mitä ihmettä lapsille tarjoaa. Lasten ei tarvitse myöskään odotella nälkäisinä vanhempien paluuta töistä, vaan osaavat itse mikrottaa pakkasesta ruokaa ja näin saavat iltaruoan eteensä kun on nälkä. Kyllästyin iänikuisten kananugettien ja pinaattilettujen, eineslihapullien ja muiden valmisruokien kantamiseen kaupasta. Ilmeisesti myös tytöt kyllästyivät niihin, koska äidin kotiruoka on kelvannut eikä napinaa ole kuulunut. Sitten voikin joskus ostaa sen pakastepizzan hyvällä omalla tunnolla, koska pääsääntöisesti iltaruokakin on tavallista kotiruokaa eikä mitään herkkuja.

Käytän lähes ainoastaan täysjyväpastaa ja päivän makaroonilaatikko olikin tehty nallemakaroneista....kukapa väittää että pitäisi olla aina perus makaroonia. Kukkamakarooneistakin tulee hauska loota. Makuhan on täysjyväpastassa niin paljon parempi etteivät tytöt edes halua valkoista pastaa enää. Toki tuorepastaa syötäessä ei täysjyvää taida olla oikein vielä tarjolla.

Riisi onkin sitten toinen juttu. Täysjyväriisiä kokeiltiin, mutta kun itsekään en sitä syö, niin sitten siitä luovuttiin. Kaipa siihenkin tottuisi, mutta maku ei vain miellytä.

Näillä siis mennään maaliskuun ensimmäinen viikko. Seuraavia kokkailuja pitää ryhtyä pohtimaan.