Kipinä leipomiseen sunnuntaina, aurinkoisena hiihtoloma päivänä syttyi heti herätessä. Päätin kokeilla ostamiani täysjyvävehnäjauhoja pullataikinan leivonnassa. Ei niillä vielä pullasta terveysruokaa tehdä, mutta jos edes vähän ravintoarvoa niiden perinteisten vehnäjauhojen sijaan.

PULLAA täysjyväjauhoista

Siispä perinteinen pullataikina alustukseen. Käytin  taikinaan:

5dl rasvatonta maito

2 pussia kuivahiivaa

1,5 dl sokeria

1 muna

1tl suolaa

kardemummaa noin 1 -2 tl

150 g margariinia sulatettuna

noin 1kg Sunnuntai täysjyvävehnäjauhoja.

Lämmitä maito 42 asteiseksi ja lisää kuivahiiva, mausteet ja kananmuna. Hiivan voit sekoittaa myös jauhoihin. Alusta taikinaa reilusti vaivaten. Lisää jauhoja vähitellen ja alustuksen loppulla lisää rasva. Taikina on sopivaa, kun siinä on kunnon sitko ja se ei tartu enää käsiin.

Kohota vähintään kaksinkertaiseksi... leivo pullia, korvapuusteja tai mitä mielesi tekee.

Voitele pullat vielä kananmunalla, ripauta päälle raesokeria ja paista.

Tässä noin 12 minuuttia 225 asteisessa uunissa paistetut herkut. Laskiaspullia tulee pikkupullista ja korvapuustit syödään sellaisenaan.

Pullataikinan kohotessa pistin pannukakun uuniin jälkkäriksi.

PANNUKAKKU

8dl maitoa

4dl vehnäjauhoja

2 kananmunaa

1tl leivinjauhetta

1 dl sokeria

1 dl juoksevaa margariinia

1tl suolaa

1tl vaniljasokeria.

Sekoitin maidon ja munat ja lisäsin kuivat aineet ja margariinin. Pannaritaikina leivinpaperille pellille ja uuniin 200 astetta noin puolituntia...

Tämä oli ensimmäinen  kerta kun tein tällä reseptillä. Hyvää tuo oli, mutta ah, niin rasvaista ja makeaa. Seuraavalla kerralla vähennän rasvan määrän noin puoleen...sanoisin, että vähempikin riittää. Kaikille tosin maistui.

FOCACCIA-leipä

Jotta sunnuntain ruoka olisi täydellinen päätin tehdä vielä Focaccia leivän pastan kaveriksi.

Epäilin aluksi kykyjäni vaivata taikina ilman yleiskonetta. Ohje käski pyörittämään taikinaa 10 yleiskoneella. Omat kädet näyttivät toimivan ihan samoin. Pitää vain muistaa vaivata pitkään ja hartaasti. Kunnon sitko pitää saada.

5dl vettä

1 tl yrttimausteseosta, kuivattuja yrttejä tms. itse käytin oreganoa ja basilikaa kuivattuna

0,5tl suolaa..laitoin enemmän n 1 tl

0,5 dl oliiviöljyä

1pss kuivahiivaa

10-12 dl jauhoja, käytin tällä kertaa täysjyvävehnää ja vehnää. Myös hiivaleipäjauhoja 5dl + vehnäjauhoja 6dl voi käyttää.

Sitten vain alustamaan eli 42 asteiseen veteen lisäsin mausteet ja hiivan. Lisäsin jauhoja voimakkaasti ensin vispilällä vatkaten, sitten käsin vaivaten. Loppuvaiheessa lisäsin öljyn ja jätin taikinan kohoamaan liinan alle.

Taikina kohosi ensin reilun puolituntia, jonka jälkeen taputtelin sen pellille jatkamaan kohoamista. Siinä taikina lepäsi vielä tunnin, jonka jälkeen tökin siihen reikiä sormella, lisäsin pinnalle oliiviöljyä, oliiveja ja paprikaa sekä gourmet- eli sormisuolaa.

Leipää paistoin noin 25 minuuttia 170 asteessa.

 

Sitten pastaa...

KINKKUPASTA

Pilkoin pannuun palan palvikinkkua, 3 kynttä valkosipulia ja lisäsin tilkan ruokaöljyä. Pannun annoin porista hetken ja sitten lisäsin vettä, ehkä pari desiä ja mausteita. Itse käytin mustapippuria, grillausmaustetta, vasikkafondia sekä pizzamaustetta.

Suurustin kastikkeen vaalealla Maizenasuurusteella ja lisäsin joukkoon vielä purkin ruokakermaa. Lopuksi vielä paprikoita antamaan vähän väriä ja makua. Jos et välitä lötköiksi keitetyistä paprikoista, lisää ne vasta lopuksi. Soossiin sopii myös herkkusienet, purjo tai mikä itselle maistuu...

Tuorepastan keitin ohjeenmukaan, 3 minuuttia, suolalla ja ruokaöljyllä maustetussa vedessä. Vähän emmental - raastetta päälle ja syömään. Sunnuntain kunniaksi ruoan seurana oli Espanjalaista punaviiniä, Marques de Cáceres, Rioja 2002..ihan jees viini. Itse en ostaisi, koska pullo näyttäisi maksavan lähes kakskymppiä. Alle kympilläkin saa mukavia viinejä ja varmasti aivan yhtä hyvän makuisia. Mutta hyvää tämäkin.

Näillä mentiin tämä helmikuinen sunnuntai ja kaikki saivat vatsansa täyteen eikä valituksia kuulunut.

Mökille lähtö on edessä huomenna, joten pullat onkin hyvä pakata mukaan ja nauttia ulkoilupäivän jälkeen kuuman kaakaon kera, takkatulen lämmittäessä mukavasti poskia.

Mökkikokkailu voi viikolla jäädä pitkälti eineksiin ja valmisruokaan. Ajattelin lomailla myös itse.

Työnohessa perheen ruokkimisesta on tullut jo suoranainen taiteenlaji. Lapset ovat nälissään jo 5 aikaan iltapäivällä kun itse vasta pistän tietokonetta kiinni ja suunnistan dösälle. Kotona olen vasta kuuden jälkeen, joten ryhdyin kokkaamaan urakalla pakkaseen mikroaterioita. Kerran viikossa keittiöön ei ole kenelläkään muulla asiaa... hellalla poriseen kaikki neljä levyä kattiloita ja pannuja ja uuni huutaa täysillä.

Viime viikon saavutukseni oli, (nämä kaikki siis kokattu kerralla noin 3 tunnin aikana):

Iso kattilallinen lihakeittoa

Kaalilaatikko

Broileria yrttituorejuusto kastikkeessa + riisiä

Broileria Kippari-juusto kastikkeessa + pastaa

700g jauhelihaa, josta jauhelihapihvejä. Yhdeksi illaksi hampurilaisiin ja toinen annos pakkaseen odottamaan myöhempää käyttöä, esim uuniranskalaisten kaverina.

1,5kg broilerin koipinuijia, joista tehtiin salaatti seuraavaksi päiväksi ja osa syötiin iltaruokana.